Site icon MeerVitaliteit

Geef je geest en lichaam weer energie: hoe je lusteloosheid door ijzertekort kunt overwinnen

ijzertekort
Deel dit via

Een tekort aan ijzer, een veel voorkomend spoorelement, kan ernstige en onaangename gevolgen hebben voor lichaam en geest.

Veel mensen ervaren lethargie – een toestand van vermoeidheid, moeheid en weinig energie. Gelukkig kan een ijzertekort worden behandeld met ijzersupplementen en ijzerrijk voedsel.

IJzer is een essentieel element in het lichaam omdat het helpt bij het transport van zuurstof door het hele systeem. Als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan je lichaam niet voldoende hemoglobine maken, een stof in rode bloedcellen die zuurstof naar de lichaamsweefsels brengt.

IJzertekort kan ook bloedarmoede veroorzaken, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft. Een ijzertekort kan het energieniveau doen dalen en maakt het moeilijk om zich te concentreren op bepaalde taken.

Voor veel mensen is het dragen van aanvullende vitamines en mineralen een belangrijke aanvulling op hun dieet, maar als er te weinig ijzer in ons lichaam zit, kunnen de consequenties ernstig zijn. Als u denkt dat u mogelijk een ​​tekort aan ijzer heeft, is het belangrijk om de symptomen te herkennen en medische hulp in te roepen. Hieronder bespreken we wat ijzertekort is, wie er meer risico loopt en wat je kunt doen om een ​​tekort aan ijzer te vermijden.

Wat zijn symptomen van een ijzertekort?

De meest voorkomende symptomen van een gebrek aan ijzer zijn slap op je benen, hoofdpijn en duizeligheid, broze nagels, ontsteking van de tong en verminderde weerstand. Andere symptomen kunnen ook optreden bij kinderen met laat-diagnosticeerd of chronisch ijzergebrek zoals tragere groei of verstandelijke vooruitgang. Bovendien kunnen sommige mensen last krijgen van andere ongemakken zoals huiduitslag, abnormaal bloedverlies en onregelmatige menstruatiecyclus.

Wie loopt meer risico?

Mensen die meer risico lopen op een tekort aan ijzer zijn vrouwen die in de vruchtbare leeftijd verkeren (18-50 jaar). Ook vegetariërs, veganisten en mensen met spijsverteringsproblemen hebben eerder te maken met eenzelfde soort gezondheidsprobleem. Zwangere vrouwen hebben ook extra behoefte aan ijzer omdat ze twee keer zo veel nodig hebben als niet-zwangere vrouwen. Daarnaast kan borstvoeding gevolgen hebben voor de inname van ijzer omdat de moeder minder voedsel nodig heeft terwijl haar baby groeit en ontwikkelt. Mensen met insulineresistentie of diabetes type 2 lopen eveneens risico om een ​​te kort aan ijzervoorraad in hun lichaam op te bouwen.

Wat kan je doen om een ​​tekort aan ijzer te voorkomen?

Om een ​​tekort aan ijzer effectief te voorkomen, moet je eenvoudige maar effectieve levensstijlmaatregelen nemen.

Om te beginnen is het belangrijk dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, want regelmatige beweging helpt bij de circulatie van je bloed en verbetert dus ook de absorptie van voedingsstoffen zoals ijzer. Neem ook regelmatig rust om stress en vermoeidheid te voorkomen die ook een negatief effect op de ijzervoorraad kunnen hebben. En als u twijfelt over uw dagelijkse inname van ijzerrijke voedingsmiddelen, overweeg dan deze te combineren met professioneel voorgeschreven supplementen.

Vergeet niet dat het belangrijk is om contact op te nemen met een arts als u denkt dat u misschien last heeft van eenzelfde soort gezondheidsprobleem; artsen kunnen bloedonderzoek doen waarmee ze precies kunnen vaststellen of er sprake is van een laag ijzerniveau in uw lichaam.

Wie loopt gevaar?

Een ijzertekort kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen, maar opgroeien kinderen en zwangere vrouwen lopen het meeste risico. Vrouwen hebben een hogere ijzerbehoefte dan mannen omdat ze maandelijks een deel van hun ijzervoorraad verliezen tijdens hun menstruatie. Jonge meisjes in de groeispurt die al menstrueren, behoren ook tot de risicogroep die extra aandacht en voorzichtigheid vereist. Vegetariërs en mensen met eetstoornissen of die volgen aan strikte vermageringsdieet runnen evenzeer meer kans op een tekort aan ijzer.

IJzer komt in twee verschillende vormen voor in ons lichaam; heem-ijzer dat wordt afgescheiden door dierlijk voedsel zoals vlees, vis, gevogelte en schaaldieren wordt goed door ons lichaam opgenomen. Niet-heem-ijzer dat wordt gevonden in diverse plantaardige producten zoals groentes, fruit, brood, graanproducten en aardappels daarentegen wordt minder efficiënt opgenomen. Als u naar een voedingsmiddelentabel kijkt, zult u merken dat spinazie relatief veel ijzer bevat; helaas belemmert het oxalaatgehalte van spinazie echter de absorptie van dit mineraal.

IJzersterke tips

Om te voorkomen dat je een tekort aan ijzer ervaart, is het belangrijk om enkele eenvoudige maar effectieve levensstijlmaatregelen te nemen. Om te beginnen is het vooral belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, want regelmatige beweging verbetert de circulatie van bloed in het lichaam en dus ook de absorptie van voedingsstoffen zoals ijzer. Neem ook voldoende rust om stress en vermoeidheid te voorkomen, die ook een negatieve invloed op de ijzervoorraad kunnen hebben.

Eiwitten uit dierlijke producten bevatten een hogere concentratie aan ijzer dan andere voedingsmiddelen en worden daarom goed door ons lichaam opgenomen; denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool en pompoen. Ook groentes of fruit waarvan het ijzergehalte minder hoog ligt maar wel zo’n beetje elke dag gegeten wordt zoals citrusvruchten, peren of appels kunnen bijdragen aan het behoud van eenzelfde ijzerspiegel. Vergeet ook niet dat vitamine C helpt bij de absorptie van dit mineraal; vegetariërs doen er dus verstandig aan naast hun plantaardige producten vitaminesupplementen zoals fruitsap bij hun maaltijden te nuttigen.

Hoewel professionele supplementering met vitamines soms nodig is als je hebt vastgesteld dat je eenzelfde soort gezondheidsprobleem ondervindt, raden we je sterk aan contact op te nemen met een arts alvorens zelfsupplementering toe te passsen. Een excessief gehalte aan ijzer is immers giftig voor de mens; blijf daarom alert als je beslist over gaat tot supplementering met extra vitamines of mineralensupplement.

We hebben belicht waarom ijzer zo belangrijk is voor ons lichaam en wat de mogelijke risicogroepen zijn voor een tekort aan dit mineraal. We hebben ook verschillende tips gedeeld waarmee je je ijzerspiegel op peil kan houden; regelmatige lichaamsbeweging, afwisselend voedsel met voldoende eiwitten en vitamines uit producten van plantaardig of dierlijk oorsprong, maar bovenal het raadplegen van een arts bij twijfel.

Wil je meer tips ontdekken om gezond en in balans te blijven? Download dan nu gratis ons e-book “12 Tips Voor Een Gezond Gewicht” dat we kosteloos ter beschikking stellen aan al onze lezers. Hierin vind je alle informatie en advies die nodig is om gezond te vermageren of gewoon in balans te blijven met jouw voeding en voedingspatroon!

MeerVitaliteit Blog

Volg ons
Exit mobile version