Heb je continu zin in energierijke voeding, zoals brood, rijst en chocolade?
Kom je jaar na jaar aan, ook al let je op je voeding?
Dan ben je misschien een koolhydraatverslaafde, en dan is een dieet zonder koolhydraten iets voor jou.
Welke energierijke voeding eet jij het liefst? Chips, koekjes, of kan je gewoon niet kiezen? Zonder koolhydraten kan je in ieder geval niet. Ze leveren de nodige brandstof en zorgen dus voor ons uithoudingsvermogen.
En toch moeten we oppassen met koolhydraatverslavingen. Dat heeft niets te maken met vetgehalte, want koolhydraten worden tijdens de vertering omgezet in glucose. Daardoor gaan we telkens als we koolhydraten eten, insuline produceren. Dat gebeurt om uit de koolhydraten energie te creëren, maar dan moeten we er wel wat mee doen.
Dit werkt dus perfect als je de inname van koolhydraten beperkt (geen dieet zonder koolhydraten!), of als je die vrijgekomen energie ook gaat gebruiken. Als je dus overdrijft met koolhydraten, ga je gewicht bijkomen en kan dat op termijn je gezondheid schaden.
Als je insulineproductie verstoord wordt, kan je de neiging krijgen om te eten, telkens als je koolhydraten ziet. Dan ben je verslaafd. Je zou kunnen blijven eten, zij het kleinere porties. Je eet dikwijls zelfs minder dan mensen die op dieet zijn, en toch kom je bij. Dat is omdat je uitsluitend koolhydraatrijk voedsel eet.
Hoe pak je dat aan? – Geen dieet zonder koolhydraten, maar een koolhydraatarm dieet.
Het principe is eenvoudig – beperk het aantal koolhydraten. Dat kan eenvoudig door op je voeding te letten, en dan vooral op de koolhydraten. Stop bijvoorbeeld met wit brood te eten. Let niet te veel op calorieën maar vermijdt zo veel mogelijk koolhydraatrijke voeding. Dit is echter niet geschikt voor wie zwaar werk doet. Let ook op als je nierproblemen hebt, je gaat immers automatisch meer eiwitten eten.
Voor mensen die snel aankomen, wie moe wordt van royale maaltijden, wie last heeft van een middagdip of wie last heeft van chronische problemen (hoofdpijn, humeurigheid, uitputting, enz.) is dat dan weer wel zeer geschikt.
Een dieet zonder koolhydraten – Waarop let je bij je voeding?
Zorg dat je minder suiker, cake, (wit) brood of witte rijst. Ga wel meer complexe koolhydraten eten, zoals volgranenbrood, bonen, bruine rijst, peulvruchten, … Variatie is bij zo’n dieet ook enorm belangrijk. Combineer bijvoorbeeld proteïnen met koolhydraten, zodat zowel je glucose- als insulinepeil verhogen. Dat houdt je stofwisselingsproces op gang, en helpt je vet verbranden.
Geen dieet zonder koolhydraten – maar een koolhydraatarm dieet!
Enkel een eiwitrijk dieet kan problemen geven voor hart en darmen, aangezien je bijna onvermijdelijk verzadigde vetten zal gaan eten (tenzij je volledig vegetarisch eet). Een Proteïnerijk dieet zorgt voor calciumverlies en dus voor minder stevige beenderen. Minder koolhydraten eten kan dan weer zorgen voor constipatie, en je lichaam moet harder zijn best doen om je van energie te voorzien. Daarom is het beste om voldoende variatie te voorzien en te zorgen voor een gevarieerde voeding, waarbij je goed op het aantal koolhydraten let.
Meer “Gewichtsbeheersing” artikels
Volg ons