trainen in groep
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Mensen die trainen in groep hebben meer gezondheidsvoordelen

trainen in groep
Vind je het leuk om zelf naar de gym te gaan, of buiten te sporten?
Of gedijt u beter in een overvolle groepssessie waar iedereen synchroon ademt en beweegt?

Het maakt niet uit wat voor soort oefening je graag doet. Er is geen nadeel om lichamelijk actief te blijven – vooral met zoveel mensen die de richtlijnen voor beweging niet halen.
Maar onderzoek suggereert dat als je alleen bent om te bewegen, je misschien een aantal gezondheidsvoordelen mist van groep-workouts.

 

Groep- versus solo-trainingen trainen in groep

Het is al bekend dat sporten veel voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid. Daarbij hoort het verbeteren van de slaap en stemming, het stimuleren van het libido en het verhogen van het energieniveau en mentale alertheid.
In een nieuwe studie keken onderzoekers of groepsoefening medische studenten zou kunnen helpen; een groep met hoge stress die waarschijnlijk reguliere trainingen zou kunnen gebruiken.

Voor het onderzoek zijn 69 medische studenten toegetreden tot een van de drie oefengroepen.
De ene groep volgde minstens een keer per week een teambuilding en functioneel fitnesstrainingsprogramma van 30 minuten; samen met extra oefeningen als ze dat wilden.
Een andere groep waren solo-sporters, die minstens twee keer per week zelfstandig of met maximaal twee partners werkten.
In de laatste groep deden de studenten geen andere oefeningen dan wandelen of fietsen om te komen waar ze heen moesten.

De onderzoekers bepaalden de waargenomen stressniveaus en kwaliteit van leven van de student – mentaal, fysiek en emotioneel – aan het begin van het onderzoek en om de vier weken.
Alle studenten begonnen de studie op ongeveer hetzelfde niveau voor deze geestelijke gezondheidsmaatregelen.

Na 12 weken zagen groep-sporters verbeteringen in alle drie soorten kwaliteit van leven, evenals een daling van hun stressniveaus.

Ter vergelijking: solo-sporters verbeterden alleen de mentale kwaliteit van leven; hoewel ze elke week ongeveer een uur meer presteerden dan de groep-sporters.

Voor de controlegroep veranderden noch het stressniveau, noch de kwaliteit van leven aan het einde van het onderzoek.
De studie heeft enkele beperkingen, waaronder de kleine omvang en opname van alleen medische studenten.
Studenten mochten ook hun eigen oefengroep kiezen; dus er kunnen fysieke of persoonlijkheidsverschillen zijn tussen groeps- en individuele sporters die de resultaten kunnen beïnvloeden.

Dus, de resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Maar het onderzoek verwijst naar de kracht van samen trainen.

De studie werd gepubliceerd in het novembernummer van The Journal of the American Osteopathic Association.

Trainen in sync trainen in groep

Ander onderzoek richtte zich op de impact van groepsoefeningen – specifiek synchroon uitwerken – op sociale binding, pijn tolerantie en atletische prestaties.

In een onderzoek uit 2013 in het International Journal of Sport and Exercise Psychology, hebben onderzoekers mensen gerekruteerd om 45 minuten op roeimachines te trainen.
Na de sessie hadden mensen die in groepen hadden geroeid – en hun bewegingen hadden gesynchroniseerd – een hogere pijngrens in vergelijking met solo-roeiers. Pijntolerantie nam toe of mensen roeiden met teamgenoten of met vreemden.

Onderzoekers denken dat de verhoogde tolerantie voor pijn kan voortvloeien uit een grotere afgifte van endorfines – de ‘feel good’ hormonen – doordat mensen tijdens het sporten met elkaar synchroniseren.

Dit soort gecoördineerde beweging staat bekend als gedragssynchronisatie. Het kan ook optreden tijdens andere groepsactiviteiten, zoals spelen, religieuze rituelen en dansen.

Het kan ook je prestaties verbeteren, vooral als je al dicht bij andere mensen in de groep bent.

trainen in groepIn een onderzoek uit 2015 in PLoS ONE ontdekten onderzoekers dat rugbyspelers die hun bewegingen coördineerden tijdens het opwarmen, beter presteerden op een vervolguithoudingstest.
Deze atleten maakten al deel uit van een hecht rugbyteam. Onderzoekers denken dat de gesynchroniseerde bewegingen tijdens de warming-up de bestaande sociale banden tussen hen versterkten.

De onderzoekers schrijven dat dit mogelijk de perceptie van de atleet van de pijn en het ongemak van vermoeidheid heeft veranderd. Hierdoor konden deelnemers harder pushen en beter presteren.

Dus als je omringd bent door andere fietsers die synchroon aan vaste beats draaien, kun je misschien de kracht van synchronisatie benutten. Of niet.

Niet alle groepsklassen zijn gelijk gemaakt trainen in groep

Paul Estabrooks, PhD, professor gedragsgezondheid aan het Universitair Medisch Centrum van Nebraska, ontdekte dat “trainingscontext” bepaalt hoeveel effect oefening heeft op de kwaliteit van leven, sociale interacties, fysieke voordelen en mensen die vasthouden aan hun trainingen.

In een recensie uit 2006 in de evaluatie van sport- en bewegingspsychologie, keken Estabrooks en zijn collega’s naar 44 eerdere onderzoeken waarin de voordelen van verschillende trainingscontexten werden vergeleken.
De contexten omvatten het volgende: thuistrainingen, alleen of met contact van een gezondheidswerker; standaard trainingsklassen; en ‘echte groep’-klassen, waarbij speciale technieken werden gebruikt om de sociale binding tussen mensen in de klas te vergroten.

Echte groepslessen leverden de meeste voordelen op.

Standaard oefenklassen – zonder de toegevoegde binding – waren vergelijkbaar met oefeningen thuis met hulp.
Alleen thuis trainen kwam als laatste binnen.
Over het algemeen geldt: hoe meer contact of sociale ondersteuning mensen hadden tijdens het sporten – van onderzoekers, gezondheidswerkers of andere inspraakdeelnemers – hoe groter de voordelen.

Estabrooks vertelde Healthline dat “groepsgebaseerde fitnessklassen meestal alleen effectiever zijn wanneer ze groepsdynamiekstrategieën gebruiken.”
Dit omvat het stellen van groepsdoelen; het delen van feedback; het praten met andere mensen in de klas; het gebruiken van vriendschappelijke competitie en het opnemen van “activiteiten om mensen te helpen voelen alsof ze deel uitmaken van iets – een gevoel van onderscheidend vermogen.”

Je vindt dit misschien niet in elke les.

“Dit is meestal niet het geval in de meeste groepsgerichte fitnesslessen,” zei Estabrooks; “waar mensen opduiken, een instructeur volgen, niet veel met elkaar praten en dan vertrekken.”

Hoewel groepsfitnesslessen extra voordelen kunnen bieden, is niet iedereen een soort spin, body sculpt of power yogales.

Een onderzoek toonde aan dat extraverte mensen eerder de voorkeur gaven aan fysieke activiteiten met een grote groep en met een hoge intensiteit, in vergelijking met introverte mensen.
Niks bijzonder eigenlijk.

 

Een introvert persoon zal eigenlijk het liefst thuis alleen oefenen. Voor hem of haar gaat yoga over eenzaamheid en naar binnen gaan – gesproken als een echte introvert.
Voor anderen zou yoga echter meer kunnen gaan over gemeenschap en sociale binding.

Uiteindelijk is actief blijven voor jou beter dan sedentair zijn.
Dus zoek welke lichamelijke activiteit je graag doet en houd je eraan; of het nu gaat om het deelnemen een zweterige fitness-les of solo backpacken in de wildernis.

Vragen via MEssenger

Meervitaliteit – trainen in groep

Volg onsFacebooklinkedinrssmail